Als geadopteerde een tijdlijn maken van je eigen adoptieproces

Voor de waarheidsvinding is het belangrijk dat je als geadopteerde een tijdlijn maakt van je eigen adoptieproces. Door het op een rijtje zetten van al je data krijg je duidelijk in beeld hoe jouw geschiedenis is verlopen en waar eventuele gaten zitten in je verhaal. Op deze manier kun je gerichter navraag doen naar ontbrekende informatie. Ook in het geval van onderzoek van jouw zaak door de TRC is het belangrijk dat je deze tijdlijn alvast hebt gemaakt.

Hoe maak ik een tijdlijn als geadopteerde?
(Met dank aan Nia Toftager voor de originele tekst in het Engels)

  1. Schrijf de datum en het jaar op wanneer je denkt te zijn geboren.
  2. Schrijf dan alle data en jaren op wat je van horen zeggen hebt en de gebeurtenissen die bij deze data horen.
  3. Als je papieren hebt, voeg dan de data en jaren daarvan toe aan de data die je al hebt genoteerd.
  4. Vraag meer documenten op als je denkt dat er meer beschikbaar is en combineer deze.
  5. Schrijf een vraagteken bij de data en jaren als er enige twijfel is over de volgorde of waarheid omtrent de veronderstelde gebeurtenis.

Data:

  • Kunnen adoptiepapieren zijn wanneer deze uitgegeven zijn en voorzien zijn van een stempel en van wie.
  • Kan je Hojuk (familieregister) zijn als deze overeenkomt met de volgorde van wanneer en hoe je bent terechtgekomen in het kindertehuis.
  • Kan zijn wanneer je bent aangekomen bij het kindertehuis of adoptieorganisatie.
  • Kan zijn wie jou overhandigd heeft of gevonden heeft en hoe en waar je bent gevonden.
  • Kan zijn wie voogdij heeft gekregen in het betreffende kindertehuis.
  • Kan zijn hoe en waar je bij je adoptiefamilie kwam.
  • Kan je gezondheidsinformatie zijn.

Onthoud dat voor elk Engels document dat bestaat, ook een Koreaans document is uitgegeven, zelfs als je dat niet zelf hebt en op de originele documenten staan stempels, niet alleen handtekeningen en hun authenticiteit. Je kunt hen ook bevragen als er onduidelijkheid is.

Onderwijl kun je originele papieren opvragen bij de relevante adoptieorganisaties Holt, KSS, Brothers Home, etc.... plus het nationale archief in je adoptieland. Het kan nodig zijn dit verschillende keren te doen.

Als je zover gaat om te geloven dat de betreffende adoptieorganisatie niet de waarheid vertelt, bestaat de mogelijkheid om contact op te nemen met de NCRC om mogelijk papieren te krijgen waarvan je het bestaan niet wist. Onthoud echter wel dat de NCRC alleen papieren kan verstrekken die zijn vrijgegeven door het adoptiebureau. En vaak is een medisch certificaat vereist dat aantoont dat het krijgen van hulp van hen nodig is.