Als NL Korean Rights Group onderschrijven wij het statement dat ICDI heeft opgesteld ten aanzien van interlandelijke adopties, de adoptiestop en een betere ondersteuning en rechtspositie van geadopteerden: https://icdi.nl/breed-gedragen-oproep-tot-stop-op-alle…/
Als grondbeginsel heeft de NLKRG als missie waarheidsvinding en verzoening voor Koreaans geadopteerden. Uit onderzoeken blijkt dat interlandelijke adopties onderdeel uitmaken van een adoptiestelsel dat vanuit een systematiek opereert, waarbij niet de rechten van de geadopteerden gewaarborgd worden. Daardoor onderschrijven we dat adopties onder deze huidige adoptiesystematiek per direct moeten stoppen om meer misstanden nu en in de toekomst te voorkomen.
Als NLKRG zijn we ons er terdege van bewust dat niet alle Koreaans geadopteerden die de NLKRG steunen en een warm hart toedragen deze adoptiestop kunnen onderschrijven, omdat zij op microniveau elk kind dezelfde kansen gunnen als men zelf heeft ervaren. Doch, aansluitend bij het Advies bezinning op interlandelijke adoptie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in 2016 vindt de NLKRG dat op macroniveau de huidige adoptiesystematiek die in Korea zijn oorsprong vindt niet de beste oplossing is voor kinderen in kwetsbare posities in herkomstlanden. Onze mening is dat de adoptiemisstanden op macroniveau moeten worden aangepakt om individuele kinderen op microniveau een betere oplossing te bieden binnen hun eigen ecologie. Hopelijk draagt dit statement, ondertekend door velen binnen het adoptieveld, bij aan deze aanpak.
Sinds 21 mei mogen er geen nieuwe interlandelijke adoptieprocedures meer worden gestart. Na een jarenlange strijd van geadopteerden, organisaties en klokkenluiders voor erkenning van de structurele misstanden en ongelijkheden binnen het interlandelijke adoptiesysteem, waar ook ICDI een belangrijke bijdrage aan leverde, lijkt het einde nu in zicht. Echter, de adoptieprocedures die al gestart zijn, mogen nog wel doorgaan. Het gaat om ongeveer 500 procedures, om 500 kinderen dus.