Omvangrijke mensenrechtenschendingen in Zuid-Korea’s internationale adoptiepraktijken blootgelegd: de Waarheids- en Verzoeningscommissie eist officiële excuses van de Koreaanse staat en verregaande hervormingen om de identiteit en rechten van geadopteerden te herstellen.
In baanbrekende aanbevelingen heeft de Waarheids- en Verzoeningscommissie van Zuid-Korea vastgesteld dat de internationale adoptiepraktijken van het land hebben geleid tot ernstige mensenrechtenschendingen die duizenden geadopteerden hebben geraakt. De Commissie benadrukt dat internationale adoptie door de staat werd verkozen boven de ontwikkeling van binnenlandse garanties voor het welzijn van kinderen. Dit bracht systematische vervalsingen en identiteitsdiefstal met zich mee, waardoor geadopteerden geen toegang hebben tot informatie over hun afkomst.
“De bevindingen van de Commissie bevestigen het al lang bestaande vermoeden bij ons van wijdverspreide vervalsingen en manipulatie in de adoptieprocedures. Deze onthulling verplicht zowel de Zuid-Koreaanse staat, de ontvangende landen als de adoptiebureaus om verantwoordelijkheid te nemen en de ernstige schendingen van mensenrechten en wetten die decennialang de rechten van geadopteerden hebben geschaad, aan te pakken,” aldus Peter Møller, medeoprichter en voorzitter van de Danish Korean Rights Group.
Door een diepgaand onderzoek dat twee jaar duurde heeft de TRC gedocumenteerd hoe kinderen ten onrechte als wezen werden geregistreerd of valse identiteiten kregen voordat ze naar buitenlandse gezinnen werden gestuurd. De staat droeg het volledige adoptieproces over aan particuliere adoptiebureaus met onvoldoende toezicht, waardoor omvangrijke schendingen van zowel de Zuid-Koreaanse grondwet als internationale verdragen plaats konden vinden.
De aanbevelingen van de Commissie omvatten formele excuses van de staat, een onderzoek naar de status van staatsburgerschap van geadopteerden en compensatie voor slachtoffers van identiteitsvervalsing. Daarnaast dringt de Commissie aan op een spoedige ratificatie van het Haags Adoptieverdrag om toekomstige kinderen in adoptieprocedures beter te beschermen.
Dit rapport markeert een cruciaal keerpunt in de geschiedenis van Zuid-Korea en roept de staat op verantwoordelijkheid te nemen en de rechten van de kinderen die naar het buitenland zijn gestuurd te herstellen.
Aanbevelingen van de Waarheids- en Verzoeningscommissie
De Commissie heeft geconcludeerd dat de staat haar plicht om grondwettelijke principes en internationale mensenrechten te beschermen heeft veronachtzaamd, vanwege de langdurige internationale adoptiepraktijken. Daarom doet de Commissie de volgende aanbevelingen:
De staat wordt opgeroepen tot de volgende acties:
- Een officiële verontschuldiging van de staat.
- Onderzoek naar de status van staatsburgerschap van geadopteerden en het uitvoeren van maatregelen om hun wettelijke erkenning als burgers te waarborgen.
- Compensatie en andere ondersteuning voor slachtoffers van identiteitsvervalsing.
- Verbetering van systemen die toegang verlenen tot adoptiedossiers.
- Substantiële steunmaatregelen voor herenigingen tussen geadopteerden en hun biologische families.
- Spoedige ratificatie van het Haags Adoptieverdrag inzake internationale adoptie.
- Acties van adoptiebureaus om de rechten van geadopteerden te herstellen.
“Het werk van de Waarheids- en Verzoeningscommissie geeft hoop aan geadopteerden wereldwijd en zet een nieuwe standaard voor verantwoording en mensenrechten. Vandaag is een dag om te vieren, maar het is ook het begin van een groter proces. Het werk van de Commissie markeert het begin van veranderingen die Deense geadopteerden drie jaar geleden in gang hebben gezet,” zegt Peter Møller.
Hij voegt toe: “Dit is een historische dag waarop we eindelijk het begin zien van een proces dat geadopteerden toegang zal geven tot de waarheid over hun afkomst. De Koreaanse staat moet daadkrachtig handelen om deze cruciale aanbevelingen uit te voeren en de verloren identiteiten en rechten van geadopteerden snel te herstellen.“
“Het addertje onder het gras”
Hoewel dit een dag van vreugde is, geven recente geruchten aanleiding tot ernstige zorgen.
Zo zijn er berichten dat het adoptiebureau Holt en het Koreaanse ministerie van Volksgezondheid en Welzijn proberen adoptiedocumenten die nodig zijn voor indiening bij de staat, achter te houden. We hopen dat deze berichten vals zijn.
Dergelijke acties zouden niet alleen de wet schenden, maar ook de pogingen van geadopteerden om de waarheid over hun achtergrond te ontdekken ernstig belemmeren. Dit zou direct in strijd zijn met de aanbevelingen van de Waarheids- en Verzoeningscommissie. De Danish Korean Rights Group beschouwt dit als een ernstige aantasting van de transparantie en verantwoording die de Commissie nastreeft.
De verklaringen van de Commissie stellen duidelijk de ernstige schendingen van Zuid-Koreaanse wetgeving en internationale verdragen door adoptiebureaus zoals Holt en KSS aan de kaak. De Danish Korean Rights Group dringt er sterk op aan dat Holt en andere betrokken bureaus zich onmiddellijk houden aan de aanbevelingen van de Commissie en de Zuid-Koreaanse wetgeving.
Het is hun wettelijke en morele plicht om volledig samen te werken met de Zuid-Koreaanse autoriteiten en zich te houden aan de internationale verdragen die zijn geschonden — verdragen die bedoeld zijn om geadopteerden en hun rechten te beschermen. De toekomst van veel geadopteerden hangt af van de transparante en verantwoordelijke acties van deze adoptiebureaus.
Dit benadrukt de urgentie voor de Koreaanse staat om snel te handelen om deze cruciale aanbevelingen uit te voeren, zodat de verloren identiteit en rechten van geadopteerden worden hersteld. En dat adoptiedocumenten van geadopteerden niet voor altijd verloren gaan.
Eindconclusies van de Waarheids- en Verzoeningscommissie
Het rapport van de Zuid-Koreaanse Commissie bevat de voorlopige bevindingen met betrekking tot de eerste 56 individuele adoptiezaken. Het eindrapport waarin de resterende 300 zaken ongeveer worden meegenomen, worden tegen eind april 2025 verwacht.
In navolging van de DKRG spreekt de NLKRG de hoop uit dat de Koreaanse overheid en betrokken instanties deze aanbevelingen zullen opvolgen. Ook hoopt de NLKRG dat deze bevindingen en conclusies de weg zullen effenen naar verdere onderzoeken die de volledige waarheid omtrent internationale adopties boven water zullen krijgen. De NLKRG wenst dat dit proces zal bijdragen aan verzoening met ons lot en een dieper begrip van deze zwarte bladzijde uit onze gezamenlijke geschiedenis.
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met de NLKRG via een email naar info@nlkrg.nl. Ook kunt u informatie vinden op de NLKRG-website www.nlkrg.nl.